Chi Neng Qigong

De grondlegger van Zhineng Qigong
dr. Pang Ming

Dr_pang-3.jpeg

Dr. Pang Ming werd in september 1940 geboren in China. Hij beoefende al sinds zijn vroege jeugd qigong, taiji en martial arts. Als zesjarige ging hij voor het eerst in de leer bij een qigong grootmeester. Daarna volgden nog 18 andere grootmeesters. Hij leerde zo verschillende qigongvormen en krijgskunsten beheersen en bereikte in alle vormen een zeer hoog niveau.

Dr. Pang Ming is hoogbegaafd wat ertoe leidde dat hij al op zijn negentiende afstudeerde als westers arts. In 1958 studeerde hij als negentienjarige af aan de Medische Universiteit van Beijing en was daarmee een van de jongste westers geschoolde artsen in China.

Direct na zijn afstuderen ging dr. Pang Mang werken als arts, maar gelijktijdig begon hij aan zijn studie Tradionele Chinese Geneeskunde met als specialisatie acupunctuur. Over dit onderwerp schreef hij negen boeken. In 1962 studeerde hij af en begon hij zijn diepgaande onderzoek naar qigong. Eerst studeerde hij boeddhistische qigong, na 1964 intensiveerde hij zijn studie in de krijgskunsten. Hij heeft vele verschillende daoïstische en boeddhistische teksten onderzocht en daarbij een link gelegd naar zijn westerse en Chinese medische achtergrond.

Tijdens de culturele revolutie in China verbleef dr. Pang Ming in een boeddhistische tempel nabij Beijing. Hier had hij alle tijd om zich zonder afleiding te concentreren op zijn studie van qigongvormen. Begin 1980 introduceerde dr. Pang Ming Zhineng Qigong. Een qigongvorm die door iedereen beoefend kon worden, omdat zij zeer eenvoudig was en van alle overbodige bewegingen ontdaan. Alleen de meest effectieve bewegingen uit de verschillende qigongvormen die hij onderzocht, kregen een plaats in deze medische qigong. De vorm die uiteindelijk bekend werd als Zhineng Qigong, is daarom eenvoudig en uitzonderlijk effectief.

qigong.jpg

In november 1991 richtte dr. Pang Ming het Huaxia Zhineng Qigong Training Centre op in Qinhuangdao. Tussen 1992 en 1995 richtte hij ook het Hebei Huaxia Zhineng Qigong Research and Recovery Centre op. Alle patiënten die het centrum bezochten werden volledig gediagnosticeerd en trainden vervolgens een maand lang intensief, waarna de testen herhaald werden. Het centrum is door meer dan 300.000 patiënten (dr. Pang Ming noemde ze studenten) bezocht. Zij werkten er aan hun gezondheid door dagelijks uren te trainen. Het effectiviteitspercentage was meer dan 95%. Er zijn meer dan 30000 onderzoeken gepubliceerd in China. In 1998 was dr. Pang Ming de eerste die een certificaat van waardering ontving van de Chinese overheid, het departement van sport en gezondheid. Van de elf onderzochte qigongvormen is Zhineng Qigong als best helende vorm erkend.

Dr. Pang Ming heeft negen boeken gepubliceerd over qigong. Hij heeft niet alleen Zhineng Qigong gecreëerd maar ook het Holistische Principe ontwikkeld. Hij maakt gebruik van het qiveld (morfogenetisch veld, collectief onderbewuste, Zero-Point field) om Zhineng Qigong door te geven en om patiënten te behandelen. In 2001 is het Zhineng Centrum in China gesloten wegens problemen van de overheid met Falun gong. Alle vormen van qigong waar meer dan 50 mensen samenkwamen werden verboden. In het centrum waren duizenden mensen en aangezien er geen uitzondering gemaakt werd, moesten het centrum dicht. Dr. Pang Ming heeft zich na de sluiting van het ziekenhuis lange tijd uit het openbare leven teruggetrokken. Inmiddels is hij weer te zien op congressen, doet hij wetenschappelijk onderzoek en schrijft hij boeken. De vele duizenden leraren en studenten hebben zich verspreid over China en de rest van de wereld. Hierdoor is Zhineng Qigong nu vrijwel overal bekend en wordt het door miljoenen mensen dagelijks beoefend.

Bron: Chineng.nl, Chi Neng Qigong Shop